Maagzuur

Gepubliceerd op 18 september 2025 om 11:33

Maagklachten , bijna iedereen is er wel bekend mee. Afgezien dat ze ontzettend vervelend zijn en ook ronduit pijnlijk kunnen zijn is het wel heel belangrijk dat je maagzuur goed op orde is. 

 

 

Maagzuur is een spijsverteringssap dat in de maag gevormd wordt. Het bestaat voornamelijk uit HCl ; waterstofionen (H+) en chloride-ionen (Cl-) die samen een zoutzuur vormen.

 

Het zure milieu in de maag is essentieel voor de vertering van voedsel. In de maag vindt de eerste eiwit-vertering plaats. Door de lage Ph-waarde wordt er een omgeving gecreëerd waarin bepaalde micro-organismen zoals de Helicobacter pylori niet kunnen overleven, dit om het verdere spijsverteringsstelsel te beschermen. Ook is maagzuur actief bij de opname van mineralen zoals non haem ijzer, calcium en vitamine B12.

 

Maagzuur wordt in lage mate continu geproduceerd en de productie wordt extra gestimuleerd tijdens en na de maaltijd. 

Er zijn een aantal factoren die de productie van maagzuur kunnen verstoren, denk hierbij aan;

  •  stress 

      -      de bacterie Helicobacter pylori 

      -      Alcohol 

      -      Bewerkte voeding

 

Problemen met maagzuur kunnen aan de oorzaak staan van verschillende aandoeningen aan het maag-darmkanaal. Denk hierbij aan bloedende maagzweren, ontstekingen aan de slokdarm, brandend maagzuur en andere functionele maagklachten. 

In de reguliere zorg worden dan vaak maagzuurremmers ingezet om de symptomen te bestrijden door de maagzuurproductie te verminderen en de pH in de maag te verhogen. Hiervoor worden vaak de middelen omeprazol, esomeprazol, pantoprozol gebruikt. Preventief wordt als maagbeschermer ook vaak omeprazol ingezet en als maagzuur neutralisator, calciumcarbonaat/ magnesiumcarbonaat verbindingen beter bekend als Rennies of Gaviscon.

 

De laatste jaren komen er meer studies dit toch een schadelijk effect laten zien door het gebruik van maagzuurremmers op verschillende delen van het lichaam. Zo loopt de vertering door minder zuur maagzuur anders en ontstaat er andere bacterie samenstelling in de darm. Ook de lever wordt enorm extra belast door het gebruik van maagzuurremmers. 

 

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen voor verbetering van de maagzuurproductie.

Stap 1 ; ontspanning en stressreductie

Stap 2 ; voeding

Stap 3;  suppletie

 

Stap 1  Ontspanning en stressreductie.

Spanning en stress kunnen zowel het ontstaan als de ernst van maagzuurproblemen verergeren. Ook emoties als opgekropte woede kan zorgen voor minder maagzuur.

adviezen voor meer ontspannig en stress reductie

  • Langzaam en met aandacht eten; iedere had goed kauwen zodat speeksel goed kan inwerken op de voedselbrij en het lichaam helpt de verzadigings signalen herkennen.
  • Ademhalingsoefeningen, meditatie en of mindfulness; vermindert opgekropte woede en angst
  • Dagelijks tijd maken voor ontspannende activiteiten; zoals yoga of wandelen, vermindert stress en activeert de Nervus Vagus voor meer ontspanning

 

Wanneer stap 1 wordt overgeslagen zullen stap 2 en stap 3 minder effectief zijn.

 

Stap 2 Voeding

Het eten van licht verteerbare maaltijden in kleinere porties helpt de maag te ontlasten en vermindert de kans op klachten. Ook is het beter om slechts 3 tot maximaal 4 eetmomenten per dag te hebben om zo rust in de spijsvertering te krijgen, zorg er dan juist voor dat de eetmomenten die je hebt ook voedend zijn en niet alleen vullend.

voeding om te vermijden bij maagklachten 

  • citrusvruchten, chocolade, pittig gekruid en of gefrituurd voedsel
  • vetrijke maaltijden
  • koffie, alcohol, koolzuurhoudende dranken

 

Voedingsadviezen bij maagklachten 

  • kleinere maar voedende maaltijden, rustig eten en goed kauwen
  • licht verteerbaar; gekookte groenten, mager vlees, vis, volkoren granen
  • vezelrijk; groenten, fruit, peulvruchten, chia- en of lijnzaad, psylliumvezels
  • bittere groenten; rucola, witlof, gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi

 

Voeding die kan helpen bij brandend maagzuur;

  • Gember ; helpt voornamelijk bij misselijkheid en braken en kan zo reflux verminderen
  • Bananen en meloenen; van nature een vrucht met weinig zuur 
  • groene groenten; van nature arm aan vet, zuur en suiker, denk aan sperziebonen, broccoli, spinazie en selderie
  • Haver ; bevat een hoog vezelgehalte
  • Volkoren granen en aardappelen; onderzoek wijst uit dat regelmatig volkoren granen en aardappelen eten de kans op reflux vermindert

 

Stap 3 Suppletie

Een supplement kan je lichaam net die extra ondersteuning geven die het mist, uiteraard blijft voeding en leefstijl aanpassing altijd prioriteit hebben.

Suppletie voor verbetering maagzuurproductie 

  • Betaine met Pepsine; enzymen die de productie van zoutzuur in de maag stimuleert

Twijfel je of dit je kan helpen, doe dan even een maagzuurtestje met baking soda (zie onder).

 

Bij langdurige maagproblemen kunnen er tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen

  • Vitamine B12 ; tekorten kunnen langdurig wazige klachten geven en uiteindelijk neurologische klachten, vermoeidheid  
  • Magnesium citraat of bisglycinaat ; tekorten kunnen div klachten geven zoals vermoeidheid, spierkrampen/ spanningen, vertraagde spijsvertering etc
  • Zink ; tekorten kunnen immuunklachten geven als lage weerstand , haaruitval 
  • Pre- probiotica; door langdurige klachten kan de samenstelling in het darm microbioome veranderen, dit kan div maag darmklachten veroorzaken maar ook long-, huid- en breinklachten 

 

Uiteraard is het mogelijk om met suppletie alle 3 de stappen te ondersteunen, bijvoorbeeld een Saffraan of Relax formule voor meer ontspanning, enzymen voor een betere spijsvertering en vitamines/ mineralen of een pre-probiotica voor een betere algemene weerstand. 

Of denk eens aan kruidenthee, kamillethee is mild voor de maag en darmen en valeriaan thee kan je helpen beter te ontspannen.



Eenvoudige maagzuurtest;

 

Hoe weet je nu of je teveel of te weinig maagzuur hebt?

Hier kun je eenvoudig achter komen met een maagzuur test,

Doe de maagzuur test op een nuchtere maag.

Los 1 tl baking soda op in een glas water van 200ml en drink dit op.

Tel vervolgens 15 minuten lang hoe vaak je moet boeren 

5-7 x boeren binnen 15 minuten ? Dan heb je voldoende maagzuur

minder dan 5 x boeren binnen 15 minuten? Dan je te weinig maagzuur

vaker dan 15x boeren binnen 15 minuten? Dan heb je teveel maagzuur productie.

 

Je maag is een belangrijk onderdeel van je gehele spijsvertering, en je spijsvertering is het middel voor een goede gezondheid !!! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.