opgeblazen gevoel en buikklachten door voeding

Gepubliceerd op 26 juni 2025 om 11:45

Opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, huidklachten en spier- en gwrichtspijnen…. zou je dat met voeding kunnen aanpakken?

 

Jazeker zeg ik dan! Goede voeding is de basis !! 

Onlangs stond er een artikel in de krant over ondervoeding bij obesitas. Het lijkt een vreemde combi, obesitas, met andere woorden te dik zijn en ondervoeding en toch komt het heel veel voor. De reden: de voeding die ingenomen wordt geeft geen voedingsstoffen maar vulling of wordt niet goed verteerd. 

 

Hoe weet je nu of je iets wel of niet verteerd?

Wanneer je een voedingsmiddel goed verteert wordt het nagenoeg volledig door het lichaam goed verwerkt en opgenomen en krijg je van de voeding die je hebt ingenomen of juist energie of je lichaam verwerkt het als bouw en herstel stof. 

Wanneer je het voedingsmiddel niet goed verteert, komt het niet volledig verwerkt in je darmen terecht en kunnen je darmen het niet gebruiken en zit het je dus letterlijk en figuurlijk in de weg. Je darmen willen er eigenlijk zo snel mogelijk van af. Dit doet het door bijvoorbeeld diarree te veroorzaken, lukt dit niet of niet voldoende, dan blijft het restant in je darmen en kan het gisting of rotting veroorzaken met als gevolg een opgeblazen gevoel, buikpijn en beschadiging aan je darmslijmvlies. Wanneer je darmslijmvliezen te veel beschadigt, kan het een lekkende darm veroorzaken. Er ontstaan dan microscopisch kleine openingen in de darmwand waardoor ook de “slechte” stoffen door kunnen sijpelen. De gevolgen hiervan kunnen heel divers zijn, van nog meer darmklachten, allergieën, huidklachten tot stemmingswisselingen, depressies en algemene ontstekingsreacties wat weer kan resulteren in vermoeidheid, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijnen.

 

Het is dus heel belangrijk om voeding te kiezen die voedzaam is en goed door jou verteerd kan worden.

 

Hoe kom je erachter welke voeding je dan beter niet kunt nemen?

In het geval van een voedingsallergie kom je er vrij gemakkelijk achter. De reactie bij een allergie voor voeding ontstaat doorgaans binnen een half uur nadat je een voedingsmiddel het genuttigd en de reactie is vaak best heftig. 

In het geval van intolerantie is dat wat lastiger. De reactie op een voedingsmiddel is dan vaak iets milder en wat vager en kan ontstaan na enkele uren na inname maar ook pas na enkele dagen. Hoe meer je darmslijmvliezen beschadigd zijn hoe eerder er een reactie kan ontstaan en hoe duidelijker de reactie. Echter wanneer je darmslijmvliezen eenmaal beschadigd zijn zie je vaak dat er niet 1 voedingsmiddel is waar je op reageert maar meerdere, en hoe langer je hiermee doorloopt, hoe erger de klachten worden , des te meer voedingsmiddelen je op zal reageren en hoe moeilijker het wordt om je slijmvliezen te herstellen.

Blijf er daarom voor je eigen gezondheid niet te lang mee doorlopen!!!

 

Nu kun je natuurlijk heel goed bijhouden wat je eet en drinkt en hoe je erop reageert om zo te achterhalen welke voedingsmiddelen voor jou wel of niet geschikt zijn, of juist heel gericht tijdelijk voedingsmiddelen elimineert om te kijken welke voordelen er ontstaan wanneer je ze niet inneemt. Maar dit blijkt in de praktijk toch erg lastig.

Gelukkig zijn hiervoor hele goede intolerantie testen uitgevonden.

Middels een vingerprik bloedafname die je gewoon thuis kunt uitvoeren neem je eenvoudig bij jezelf een klein buisje bloed af en stuur dit op naar het laboratorium. Na enkele weken ontvang je dan een duidelijke uitslag via een beveiligd bericht per e-mail.

 

Door de voedingsmiddelen waar je op reageert tijdelijk weg te laten ontstaat er rust in je lijf en darmen en kan het herstel beginnen.

Afhankelijk van de ernst en duur van de klachten besluiten we dan samen hoe we het herstel van je darmen verder gaan aanpakken. Hiervoor geldt ook , er is geen one size fits all aanpak. 

Let op!! Als je bepaalde voedingsmiddel weg laat blijf dan ook nadien kritisch naar je voedingspatroon kijken. Wanneer je bijvoorbeeld een intolerantie blijkt te hebben voor zuivel dan blijft het wel belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen middels een andere bron, bijvoorbeeld ei, vlees, noten of groenten. 

Mijn ervaring is dat vervangende voeding in de supermarkt, bijvoorbeeld soja yoghurt of bij gluten intolerantie glutenvrije artikelen veel onnodige toevoegingen heeft om de smaak te “verbeteren”, de voedingswaarden worden er vaak niet beter op. 

Probeer zo vers en onbewerkt mogelijk te eten met zo min mogelijk triggerfood of kies anders voor (tijdelijk) een aanvulling in de vorm van een supplement.

 

Wil je meer weten over deze testen kijk dan op https://www.anouktragter.nl/orthomoleculaire-therapie/intolerantie-testen



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.