Lactose intolerantie

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 12:26

Bij een lactose intolerantie is het lichaam niet goed in staat om lactose ( = melksuiker) af te breken. Normaal gesproken wordt lactose door het enzym lactase in de dunne darm afgebroken en gesplitst naar glucose en galactose. Als er niet voldoende lactase aanwezig is komt de lactose onafgebroken aan in de dikke darm aan. De bacteriën in de dikke darm gaan de lactose afbreken en daarbij komen gassen en vetzuren vrij. Ook trekt de lactose in de dikke darm vocht aan. Zo kunnen er klachten ontstaan zoals diarree , een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Lactose intolerantie kan ontstaan naarmate men ouder wordt aangezien de aanmaak van lactase begint af te nemen na het derde levensjaar . Door erfelijkheid bij een aangeboren lactose intolerantie, of door bepaalde ziekten, denk aan Prikkelbaar Darm Syndroom, en antibioticagebruik waardoor de darmwand wordt beschadigd.

 

Voedingsadviezen bij lactose intolerantie

Eet en drink zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met lactose. Lactose zit vooral in

  • alle soorten melk
  • smeerkaas, smeltkaas en bijna alle buitenlandse kazen
  • vla pudding, pap en andere zuiveltoetjes
  • roomboter, room, roomijs, slagroom en crème fraîche
  • zuivelfrisdranken op basis van wei zoals Rivella
  • let op met klant en klaar producten , deze bevatten ook vaak lactose

Wat kun je verder doen?

  • eet zo gezond mogelijk om je darmwand te herstellen, eventueel met aanvulling van een goede probiotica
  • eet 400 tot 800 gram verse groenten per dag
  • eet 2 a 3 stuks fruit per dag, let op niet teveel zoet fruit
  • volkoren rijst en graansoorten
  • rood vlees met mate en varieer met magere vleessoorten
  • een handje noten en zaden (25 gram) per dag voor de onverzadigde vetzuren
  • vermijd geraffineerde suikers en beperk inname zoetstoffen, frisdranken en vruchtensappen
  • Beweeg iedere dag minstens een half uur bij voorkeur buiten!

Mocht je toch een keer een maaltijd met lactose nuttigen dan zijn er speciale lactase tabletten die zorgen voor het enzym lactase die helpen bij de afbraak van lactose.

 

bron : SOHF


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.