Is een aanvulling in de vorm van supplementen echt nodig als je gezond eet?

Gepubliceerd op 29 november 2021 om 11:24

Is een aanvulling in de vorm van supplementen echt nodig als je gezond eet?

 

Het is antwoord is eigenlijk ja en nee. Eet je echt supergezond en met voldoende variatie en beweeg je voldoende en heb je totaal geen stress , nee dan heb je in theorie geen aanvulling nodig. 

Maar in de praktijk is er (bijna) niemand die elke dag 500 gr groente eet, 2 a 3 stuks verschillende soorten fruit eet, voldoende vocht,vetten,vezels en eiwitten binnen krijgt, voldoende beweegt en totaal geen stress heeft. Daarbij ontstaan er ook veel onbalansen in ons lichaam door luchtvervuiling,toevoegingen in wasmiddelen en cosmetica, straling van mobiele telefoons en ga zo maar door. Kun je alle onbalansen te niet doen door het nemen van een multivitamine of andere supplementen, nee helaas niet. Maar door het nemen van de juiste supplementen en daarbij een goed gevarieerd voedingspatroon te hanteren met voldoende beweging en ontspanning ( heel belangrijk!) kunnen we heel veel voorkomen en verbeteren!

 

Nu zijn er tegenwoordig 101 soorten en merken vitamines, mineralen en die een is nog beter dan de ander. Door het vele aanbod zien veel mensen het bos niet meer en kijken ze vooral naar de verpakking en de prijs. Jammer, want door bijvoorbeeld alleen een Magnesium supplement te nemen kun je voldoende magnesium binnen krijgen maar als je de verkeerde verbinding inneemt, of tekorten hebt aan andere co-factoren zoals calcium en vitamine D dan wordt het niet of nauwelijks opgenomen en dat is jammer. Allereerst omdat het je niet helpt en omdat het dan weggegooid geld is. 

 

Beter is het is om, naast een goed gevarieerd voedingspatroon, een goede multivitamine te nemen. Dan weet je zeker dat je alle basis nutriënten binnenkrijgt en alle co-factoren die de biochemische processen in je lichaam ondersteunen. 

Wil je een multivitamine gaan innemen kies dan wel voor een goede orthomoleculaire variant, hier zitten de organische verbindingen met een hoge biologische beschikbaarheid in die door het lichaam direct herkend worden en dus opgenomen worden. De veelal goedkopere merken bevatten anorganische vitamines, deze moeten door het lichaam eerst “omgezet” worden naar de actieve vorm. Hierdoor worden er veel voedingsstoffen niet opgenomen en verlaten ze uiteindelijk je lichaam met de ontlasting, eigenlijk krijg je dan dus dure poep. 

Naast een multivitamine zijn er nog vele soorten potjes met vitamine combinaties, ga niet maar zo van alles slikken. Door stapeling van vitamines/ mineralen en de combinatie met medicijnen al dan niet op recept kan het juist averechts gaan werken en kunnen er juist problemen ontstaan. 

Laat je goed adviseren en kijk verder dan naar de prijs en de mooie verpakking.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.