Glutenintolerantie

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 10:33

Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze glutenvrij eten omdat ze denken dat het gezonder is. Maar is dat zo? Is glutenvrij echt gezonder?

Glutenintolerantie

Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze glutenvrij eten omdat ze denken dat het gezonder is. Maar is dat zo? Is glutenvrij echt gezonder?
Laten we beginnen met wat zijn gluten. Gluten komt van het latijn , dit staat voor Lijm. En dat is precies wat gluten doen. Gluten zijn eiwitten die zorgen voor de elasticiteit/ structuur in voedingsmiddelen. Gluten tref je daarom aan in brood, pasta, witte rijst,koek, snoep, soepen en sauzen.

Bij een glutenintolerantie wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd en kan het gaan ontsteken. Hierdoor kunnen de darmvlokken niet meer de juiste voedingsstoffen opnemen en kunnen de “verkeerde” voedingsstoffen wel in de darmen dringen met als gevolg dat er voedingstekorten kunnen ontstaan. De ernstige vorm van glutenintolerantie wordt Coeliakie genoemd.

 

Hoe merk je nu of je wel of geen glutenintolerantie hebt?

Mensen met een glutenintolerantie hebben vaak last van buikpijnen en andere darmklachten denk aan winderigheid, opgezette bolle buik, aanhoudende diarree, maar ook hoofdpijn , gebrek aan energie.
De klachten kunnen ontstaan direct na het eten van gluten maar ook pas later waardoor niet altijd de link wordt gelegd met gluten. Wil je weten of je een intolerantie hebt voor gluten dan zou je enkele weken alle gluten van het menu kunnen schrappen of een intolerantietest kunnen doen.


Is het nu wel of niet gezonder om glutenvrij te eten? Ja en nee, het feit is dat de gemiddelde Nederlander de laatste 20 jaar veel te veel gluten binnenkrijgt maar helemaal zonder gluten is niet nodig. De gemiddelde Nederlander eet de laatste jaren veel brood, pasta, en veel kant-en-klaar maaltijden, kant-en-klare sausjes en soepen en veel te veel koekjes, snoepjes etc. Wil je minder gluten eten begin dan eerst met een zo puur en onbewerkt mogelijk voedingspatroon. Zo krijg je al een stuk minder gluten, minder suiker en minder E-nummers binnen. Eet je zo puur en onbewerkt mogelijk dan is het geen probleem om daar brood bij te eten, immers brood bevat ook vezels!
Worden je klachten niet minder dan is het raadzaam om inderdaad (tijdelijk) glutenvrij te gaan eten, wanneer de klachten afnemen kun je de darmen ondersteunen met bijvoorbeeld L-Glutamine. Dit zorgt voor een sneller herstel van het darmslijmvlies. ( geen L-Glutamine gebruiken wanneer er sprake is van  of kans is op een infectie met parasieten) 
Je gezondheid begint in je darmen!! Je darmen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen die je inneemt opgenomen worden en worden omgezet in energie. Je darmen zorgen mede voor een sterk immuunsysteem en een mooie huid. Wees dus lief voor je darmen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.