Duur verzuim

 

In 2022 hadden 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten, dit zorgt voor 11 miljoen dagen per jaar dat werkenden ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk. Dat zijn 1,6 miljoen dagen meer dan in 2020.

Tegelijkertijd nam ook de verzuimduur toe. Samen met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgt dit voor steeds meer druk op werkend Nederland. Psychische klachten, gerelateerd aan het werk, blijken één van de belangrijkste oorzaken voor lang ziekteverzuim. Maar liefst 70% van de werkgevers maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van hun werknemers.

 

Een andere reden van verzuim zijn de zogenoemde welvaartsziektes. Hieronder vallen obesitas, diabetes type II, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Welvaartsziekten komen zelden voort uit genetische aanleg. Vaak is iemands (verkeerde) leefstijl de oorzaak en dus ook de oplossing van het probleem.

 

Het uitvallen van medewerkers en het organiseren van vervanging van medewerkers kost een werkgever gemiddeld € 409,- per dag; de gemiddelde duur van verzuim bij een burn-out is 242 dagen. Dergelijke uitval kost een werkgever al snel ruim € 96.000,-. Verzuim, ook om andere redenen dan een burn-out, geeft zowel problemen voor de werkgever als voor de medewerker zelf. Het voelt voor de medewerkers niet goed om thuis te zitten. En voor de werkgever is het niet alleen een financieel- , maar ook een logistiek probleem. Elke werkgever wil verzuim het liefst zoveel mogelijk beperken.

 

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt wil je als werkgever graag je personeel behouden. En niet alleen dat, je wilt ze het liefst ook blij en gezond houden.

De oplossing 

 

Als werkgever doe je er alles aan wat in je mogelijkheden ligt om de werkdruk bij de medewerker behapbaar te houden. Maar als werkgever heb je weinig tot geen invloed op de (thuis-) situatie. Daarom is het van groot belang dat een medewerker zelf de tools krijgt aangereikt om zijn eigen gezondheid en dat van zijn/haar gezin te verbeteren.

 

Beweging en ontspanning zijn de basis voor een goede fysieke- en mentale gezondheid. Ze zijn cruciaal voor betere prestaties, optimale inzetbaarheid en minder ziekteverzuim en uitval. Een betere fitheid op beide vlakken geeft meer energie, veerkracht en daadkracht.

Door de medewerkers de kennis te geven over de werking van hun lichaam en de connectie tussen de verschillende organen met het brein en hen de tools te geven om door praktische oefeningen stress te verlagen, helpt u hen meer grip te krijgen en te houden op hun eigen gezondheid.

 

Wat kan ik voor uw organisatie betekenen?

 

Workshop mentaal en fysiek gezonder

In een vier uur durende workshop ga ik u en uw werknemers de basis uitleggen van het ontstaan van mentale en fysieke disbalans, en hoe een overprikkeld brein kan uitmonden in lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten, wanneer dit niet tijdig erkend en behandeld wordt. De zes pijlers voor balans komen allen aan bod en worden besproken en beoefend. Uiteraard behandelen we de theorie in een begrijpelijke taal, maar we maken ook direct de vertaling naar de praktijk, door aan de slag te gaan met korte oefeningen gericht op kracht, ademhaling en ontspanning. Na een korte pauze gaan we naar buiten voor een "runningtherapie-sessie". Deze beweegsessie is gericht op mindfulness, kracht, balans en de fysieke conditie. In afstemming met de opdrachtgever en met de cursisten wordt het fysieke niveau aangepast aan de groep.

 

 

Bedrijfs-beweeg-abonnement

Wekelijks abonnement op een training speciaal voor u en uw medewerkers. De training kan gegeven worden op een vaste locatie en tijdstip (in overleg), en altijd in de buitenlucht.

De mogelijkheden zijn `s ochtends voor aanvang werktijd, een lunchrun, of na werktijd. Elke week een gevarieerde training op een dusdanig niveau dat iedereen mee kan doen.

Een training bestaat uit:

* warming up

* spierversterkende oefeningen en/of

* stretch oefeningen en/of

* balans oefeningen

* rustig hardlopen

* cooling down

 

 

 

Terug in balans trajecten

De terug in balans trajecten zijn een combinatie van coaching, runningtherapie en kennisoverdracht. Het 1 op 1 traject kan preventief worden ingezet of om de verzuimduur te verkorten. De small group trajecten zijn juist preventief erg efficiënt.

1 op 1 terug in balans trajecten met running therapie

  • individueel traject van 10 trainingen (van elk plm 60-70 min.)
  • intake en eindevaluatie, toegespitst op de specifieke behoefte van de cliënt
  • de training bestaat uit beweging, ademhalingsoefeningen, spierversterkende oefeningen en coaching
  • cliënt ontvangt elke week een email met informatie en oefeningen om zo ook buiten de training om verder te werken aan het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid
  • werkgever ontvangt 2x een rapportage m.b.t. de voortgang.

 

 

 

small group terug in balans trajecten met runningtherapie

 

  • traject van 10 groeps trainingen (van elk plm 60-70 min.)
  • individuele intake en eindevaluatie
  • groep bestaat uit maximaal 4 personen, zodat er voldoende ruimte is voor individuele aandacht
  • training bestaat uit beweging, ademhalingsoefeningen en spierversterkende oefeningen
  • vooral gericht op het versterken van mentale en fysieke balans, om uitval te voorkomen
  • indien gewenst, ontvangt de werkgever 2x een rapportage m.b.t. de voortgang