Huidklachten

Eczeem, schimmelinfecties op de huid,  psoriasis en acne zijn veelvoorkomende klachten. Regulier wordt vaak de buitenkant behandeld dmv (hormoon)zalven, lichttherapieën, kuurbaden etc. Vaak helpt het ..... even , maar ook vaak is er geen blijvende oplossing.

 

Veel huidklachten vinden hun oorsprong in het lichaam. Door een verkeerd voedingspatroon kunnen problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een vertraagde ontgifting waardoor afvalstoffen zich ophopen, darmdisbalans waardoor een lekkende darm kan ontstaan en hierdoor de verkeerde voedingsstoffen in de bloedbaan komen, of laaggradige ontstekingen. 

 

Door eerst de klachten en het voedingspatroon goed in kaart te brengen kunnen we vaak gelijk starten met de behandeling. Soms is het nodig om extra onderzoeken te doen dmv een EMB-test of een omega 3 index test.  Ieder persoon is anders, heeft een ander voedingspatroon en eigen samengesteld microbioom en dus een andere aanpak nodig. 

 

In 80% van de gevallen merken we binnen enkele weken al verbetering, en vaak ook blijvend.

 

Onze huid is een weerspiegeling van onze gezondheid, alleen huidbehandeling en het voedingspatroon aanpassen is niet altijd voldoende. Ook stressreductie en beweging is daarom onderdeel van de totaal aanpak .

 

Acne;

Acne is een verzamelnaam voor enkele, onderling verschillende huidaandoeningen die te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. Een blokkade van talgkliertjes met daaromheen ontsteking veroorzaakt de puistjes. Een oorzaak van acne kan zijn verkeerde voeding, verkeerde huidverzorging, verminderde ontgifting waardoor afvalstoffen zich ophopen, verhoogd testosteronniveau, tekort aan voedingsstoffen, stress en medicatie.

 

Eczeem; 

Eczeem is een veelvoorkomende oppervlakkige huidaandoening waarbij de huid een chronische ontstekingsreactie vertoont die meestal jeuk en roodheid veroorzaakt. Mensen met aanleg voor eczeem hebben daarbij ook vaak te maken met astma, hooikoorts en/ of voedselallergie en een droge huid. Een mogelijke oorzaak van eczeem is een voedselintolerantie of allergie waardoor de darmslijmvliezen beschadigd raken. 

 

Psoriasis;

Psoriasis is een veelvoorkomende niet besmettelijke huidaandoening met rode plekken, witte schilfers en jeuk. Aangedane plekken zijn meestal hoofdhuid, ellebogen en knieën. Soms gaat psoriasis gepaard met gewrichtsklachten en nagelaandoeningen. Naast erfelijkheid als oorzaak kunnen huidbeschadigingen, huidverbranding, stress, medicatie, alcohol en roken, te hoge inname van gluten en lactose verergering veroorzaken. 

 

Candida;

Candidiasis , candidose of candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Deze schimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig en vormt een zeker evenwicht met bacteriën. Men spreekt van candida wanneer de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën en zo het biologisch evenwicht verstoord raakt. Een infectie bij een relatief gezond persoon beperkt zich tot huidinfecties, vaginale infecties of infecties van het mondslijmvlies. Bij een verzwakt immuunsysteem kan de infectie door het hele lichaam verspreid worden en zo diarree, verstopping, chronische vermoeidheid, kortademigheid, pijn in de gewrichten, migraine, een groot verlangen naar zoet en de zogenoemde kalknagels veroorzaken.

 

 

De behandeling bij huidklachten begint altijd met een uitgebreide intake om zo alle klachten in kaart te brengen en vervolgens met het immuunsysteem versterken , de darmen te ondersteunen en het lichaam tot rust te brengen.

 

Naast voeding wordt er o.a. ook gekeken naar stress, beweging en medicatie.

 

Soms is het nodig om aanvullende onderzoeken te doen zoals een EMB test of een omega 3 index test.